Bel ons Email ons Log In

AEX laat champagne koud staan na nipt missen jaartop

Op het Damrak ging dinsdag net niet de vlag uit. In de slotbel belandde de AEX met een kleine winst nipt onder de jaarpiek uit februari. Bij de hoofdfondsen valt Heineken het meest in de smaak. In Just Eat Takeaway is minder trek.

De AEX-index eindigde op een plus van 0,3% bij een stand van 629,14 punten, nipt onder het hoogste slotniveau van eind februari. Intraday werd er wel een jaarrecord neergezet. Sinds begin dit jaar is er per saldo 4,2% terreinwinst geboekt. De AMX loopt fractioneel op naar 939,2 punten.

De beurs van Londen steekt sterk af met 1,7% winst. Op maandag was de Britse beurs nog gesloten en maakt een inhaalslag gesteund door de opluchting over de Brexit-deal. Parijs (+0,5%) en Frankfurt (+0,2%), dat maandag naar een record ging, winnen wederom terrein.

Volgens Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij Bond Capital, stevent het turbulente beursjaar af op een mooi einde. „Na de kortstondige bearmarkt in maart heeft de AEX een indrukwekkend herstel ingezet die met tussentijds het aanscherpen van de jaartop nog krachtiger is dan door mij werd voorzien. In het komende jaar gaat mijn belangstelling vooral uit naar waarde-aandelen waarvan de waarderingen nog redelijk zijn en die gaan profiteren van het geleidelijk openzetten van de economie. Aan de andere kant is er bij sommige techfondsen dit jaar al heel veel lucht ingelopen.”

In het nieuwe jaar zal met de wisseling van de wacht in het Witte Huis een andere wind gaat waaien, stelt Westerterp. „Naar verwachting zal Biden de harde lijn gaan volgen tegen China, maar wel met een andere retoriek. Daarnaast zal de focus veel meer komen te liggen op het klimaat met onder meer het weer aansluiten bij het Parijs-akkoord. Verder is het niet uit te sluiten dat grote Amerikaanse technologiefondsen meer onder vuur komen te liggen met regelgeving.”

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.

Wachtwoord vergeten?

Heeft u een vraag? Stel deze en wij beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.