Bel ons Email ons Log In

AEX start laatste handelsweek in het groen!

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag na een lang kerstweekend naar verwachting hoger van start.

Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,9 procent.

Afgelopen week maakte de AEX op weekbasis nog een pas op de plaats op een slotstand van 701,60 punten. Een week eerder verloor de index juist nog drie procent, na een tumultueuze handelsweek met renteverhogingen en centrale banken die een agressieve toon aansloegen.

Het opwaarts gerichte rentebeleid heeft dit jaar diepe sporen achtergelaten op de financiële markten. Zo bedroeg het rendement op Amerikaanse overheidsschuld met een looptijd van zes maanden afgelopen zomer nog vrijwel nul, terwijl er vrijdag sprake was van een rendement van 4,51 procent.

De Amerikaanse hypotheekrente met een looptijd van 30 jaar is daarnaast in een jaar tijd opgelopen van 2,75 procent naar 7,32 procent, waardoor de koopkracht van consumenten wordt ondermijnd. Bedrijven hebben ondertussen minder toegang tot de kapitaalmarkten, gelet op de stijging van de gemiddelde ‘yield’ op junkobligaties in de VS in 12 maanden van 3,8 procent naar bijna 10 procent.

Op Wall Street bedraagt het verlies voor de index van de ongeveer 500 grootste ondernemingen, de S&P 500, in 2022 bijna 20 procent.

Wij hebben ook dit jaar weer een mooie eindejaar actie. Klik hier voor onze aanbieding: www.beurspro.nl/actie-2022

Wilt u uitleg over deze actie, John Beijer heeft een video voor u gemaakt. Klik hier om deze te bekijken.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.

Wachtwoord vergeten?

Heeft u een vraag? Stel deze en wij beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.