ECB trekt aandacht in volle macro-agenda
Komende week is de macro-economische agenda behoorlijk gevuld met onder meer een rentebesluit van de Europese Centrale Bank en enkele inflatie- en groeicijfers. Na een tegenvallend Amerikaans banencijfer voor het weekend, lijken de zorgen over een aanstaande verkrapping van het monetaire beleid van de Federal Reserve voorlopig getemperd.
Maandag beginnen we de week met een Chinese handelsbalans. Amerika komt een dag later met cijfers over de export en import. Beide landen zijn nog steeds verwikkeld in handelsperikelen, al zijn de harde woorden samen met gewezen Amerikaans president Donald Trump vertrokken. Woensdag staat er nog een Duitse handelsbalans gepland, ook een land met een aanzienlijk begrotingsoverschot, ten nadele van onder meer de Verenigde Staten.
Verder staan dinsdag Japanse en Europese groeicijfers gepland. Later in de week, op vrijdag, publiceert het Verenigd Koninkrijk haar bbp-cijfer.
Dinsdag komt het CBS met inflatiedata uit Nederland, terwijl woensdag consumenten- en producentenprijzen uit China verschijnen.
De Verenigde Staten komen donderdag met inflatiecijfers over mei. In april bedroeg deze al 4,2 procent. Er zal met grote aandacht worden gekeken naar de verdere evolutie van de consumentenprijzen. Volgens de Fed is de opstoot van tijdelijke aard, maar de financiële markten blijven wel op hun hoede. Frankrijk komt vrijdag met een inflatiecijfer.
Cijfers over de industriële productie komen dinsdag uit Duitsland en donderdag uit omringende landen Nederland, België en Frankrijk.
Ook het economisch vertrouwen komt volgende week aan bod. We beginnen ook weer bij dinsdag. Uit Duitsland komt dan de ZEW-index voor het economische sentiment. Uit Amerika verwachten we het ondernemersvertrouwen in het mkb. Vrijdag publiceert het land het voorlopige consumentenvertrouwen in juni volgens de Universiteit van Michigan.
Donderdag zien we nog de wekelijkse steunaanvragen in Amerika de revue passeren, terwijl de olieprijzen verder in beweging zouden kunnen komen na de Amerikaanse olievoorraden van woensdag en de maandrapporten van oliekartel OPEC en het Internationaal Energieagentschap op respectievelijk donderdag en vrijdag.
Europese Centrale Bank
De ECB komt donderdag met een rentebesluit, gevolgd door een toelichting door voorzitter Christine Lagarde. Het zal uitkijken zijn naar de reactie van de ECB op de oplopende inflatieverwachtingen. Enerzijds moeten de centraal bankiers de economie blijven ondersteunen na de coronacrisis, anderzijds moeten ze erover waken dat de prijzen niet te veel de hoogte inschieten. Daar zijn tekorten in de aanvoerketens en een aantrekkende vraag debet aan.
Volgens economen van Nomura gaat komende donderdag de meeste aandacht uit naar het Pandemic Emergency Purchase Programme en of de ECB besluit het tempo daarvan te handhaven of weer te verlagen. In maart voerde de centrale bank zijn obligatie-opkopen op om de oplopende obligatierentes te beteugelen. Nomura denkt dat de ECB wacht met taperen tot september.
De Japanse bank voorziet verder opwaartse bijstellingen voor de inflatieverwachtingen, “maar we verwachten dat de ECB zal benadrukken dat de oplopende inflatie tijdelijk is.”
Bedrijfsagenda
Op bedrijfsvlak is het momenteel vrij rustig. Maandag noteert Aegon ex-dividend en komt PostNL met een strategie update ‘Deep dive Digital Next’.
Verder staan dinsdag, donderdag en vrijdag jaarvergaderingen gepland van achtereenvolgens Eurocommercial, RoodMicrotec en Ease2pay.
Eurocommercial noteert donderdag ex-dividend.
In het buitenland publiceert FuelCell Energy donderdag haar cijfers en houdt maaltijdbezorger Grubhub op dezelfde dag een aandeelhoudersvergadering over de overname door Just Eat Takeaway.
Afgelopen week bleek uit een registratie bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat Grubhub 14 rechtszaken tegemoet kan zien van beleggers die vinden dat het bedrijf hen heeft misleid over de overnameplannen.