Europese beurzen onderuit
De Europese beurzen zijn maandag stevig in het rood gesloten.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 2,3 procent tot 386,69 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,8 procent op 13.246,30 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 2,4 procent op 5.393,34 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,7 procent lager op 6.416,32 punten.
“Opnieuw zijn er zorgen over de coronacrisis, nu een gemuteerde variant van het virus de ronde doet in het Verenigde Koninkrijk en leidt tot meer restricties”, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. “Het is al erg genoeg dat een groot deel van het Verenigd Koninkrijk strengere maatregelen krijgt opgelegd uit angst voor een verspreiding van het gemuteerde virus, maar nu keren ook nog eens veel landen hun rug toe”, aldus Madden.
Onder meer BelgiĆ«, Nederland en Ierland hebben een reisverbod van en naar het Verenigd Koninkrijk ingevoerd. Frankrijk gaat nog verder, door ook vrachtvluchten te weren. “Er zijn al berichten over een tekort aan groentes in bepaalde winkels als gevolg van de disruptie”, aldus Madden.
“De isolatie van het Verenigd Koninkrijk heeft het sentiment in heel Europa geschaad. De mutatie is de oorzaak van de ommekeer in het sentiment, gezien er een angst heerst dat ook andere landen inmiddels het gemuteerde virus aanwezig is.”
De verkoopgolf is volgens Madden een van de zwaarste in maanden, maar merkte op dat de aandelenmarkten in Europa kortgeleden nog op de hoogste niveaus in maanden koersten.
Madden zag “de gebruikelijke” sectoren onder druk staan, waaronder de reisbranche, transportsector en de horeca, al waren de verliezen breedgedragen. Ook supermarkten, banken en bouwers stonden aanzienlijk onder druk, zo zag de marktvorser. “Zorgen over disrupties in de voedselketen hangen boven de supermarktsector, terwijl banken ook worden geraakt op de verwachting dat er meer provisies moeten worden genomen.”
De Europese aanbeveling om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goed te keuren, zorgde maandagmiddag niet voor verbetering in het negatieve sentiment op de aandelenmarkten.
“Aangezien de vaccinaties waarschijnlijk tijd vergen, maken beleggers zich zorgen over de laatste ontwikkelingen, die erop duiden dat de pandemie erger zou kunnen worden alvorens deze beter wordt”, zei marktanalist Milna Cutkovic van Axi.
De onderhandelingen over een Brexit-handelsakkoord zijn afgelopen weekend tot stilstand gekomen, terwijl de deadline van 31 december nadert.
Het Amerikaanse Congres heeft zondag laat wel overeenstemming bereikt over een nieuw coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar. Het steunpakket kwam tot stand na een maandenlange patstelling. Het hulppakket voorziet onder andere in een rechtstreekse betaling van 600 dollar aan Amerikanen die daarvoor in aanmerkingen komen, aangevuld met 300 dollar aan extra werkloosheidsuitkeringen gedurende een periode van 11 weken.
“Deze overeenkomst is verre van perfect, maar zal noodhulp bieden aan een land dat in de greep is van een echte noodsituatie”, zei minderheidsleider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer.
Macro-economisch nieuws was maandag ondergeschikt aan de coronaschok. Opvallend was de verslechtering van de Chicago Fed National Activity Index van 1,01 in oktober tot 0,27 in november, waardoor de groei in de VS nog net boven de trend ligt. Verder verbeterde het consumentenvertrouwen in de eurozone in december maar bleef de index negatief.
De euro/dollar noteerde op 1,2221. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2240 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2255 op de borden.
Olie noteerde maandag tot 3,6 procent lager.
Bedrijfsnieuws
Shell heeft een belang van 26,25 procent in het Australische QCLNG verkocht voor 2,5 miljard dollar aan Global Infrastructure Partners Australia. Het energieconcern zei tevens in het vierde kwartaal een eenmalige last te nemen van 3,5 miljard tot 4,5 miljard dollar in verband met afschrijvingen, herstructurering van activa en verlieslatende contracten. Het aandeel daalde in Londen 5,0 procent.
Delivery Hero wist in Duitsland de verliezen te beperken met een koersdaling van 0,2 procent. Daimler behoorde tot de groep van dalers met een verlies van 3,9 procent, terwijl Fresenius zelfs 4,5 procent verloor. Volkswagen verloor 1,5 procent, terwijl BMW 3,0 procent inleverde.
Unibail-Rodamco-Westfield sloot in Frankrijk 4,7 procent lager. Airbus leverde 2,8 procent in.
In het Verenigd Koninkrijk was online supermarkt Ocado een sterke stijger met een winst van 5,6 procent, terwijl International Consolidated Airlines met een verlies van 8 procent een sterke daler was.
In Amsterdam deed maaltijdbezorger Just Eat Takeaway goede zaken met een plus van 1,3 procent.
Wall Street
Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, gingen de grote indexen op Wall Street tot een procent lager.