Bel ons Email ons Log In

Europese beurzen overwegend hoger gesloten

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,8 procent tot 401,61 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 13.761,38 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 5.611,79 punten. De Britse FTSE 100 sloot na een lang weekend 1,6 procent hoger op 6.602,65 punten.

Het hogere slot was onder meer te danken aan het optimisme over de handelsovereenkomst tussen de EU en het VK, stimuleringsmaatregelen in de VS en vooruitgang met de coronavaccinaties in Europa.

Tijdens een bijeenkomst van ambassadeurs in Brussel op maandag kreeg de deal het de Britten de unanieme steun van de 27 lidstaten in het blok. Dinsdag gaven de lidstaten formeel hun goedkeuring aan de handelsovereenkomst.

In Londen openden de financiële markten voor het eerst sinds de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hun historische post-Brexit-handelsovereenkomst sloten. In het Verenigd Koninkrijk is het parlement bijeengeroepen om woensdag te debatteren en te stemmen over het handelsakkoord, dat naar verwachting goedgekeurd zal worden.

Marktanalist Stephen Innes van Axi zei dat, “hoewel de deal een positieve impact heeft op Britse activa, de huidige stijging van de FTSE100 ook een gunstige weerslag heeft op de risicobereidheid voor Europese aandelen.”

Daarnaast verwelkomde de markt de goedkeuring van het Amerikaanse coronastimuleringspakket. Het Huis van Afgevaardigden keurde het stimuleringsplan ter waarde van 900 miljard dollar goed, nadat president Donald Trump het voorstel zondag ondertekende. Nu is de vraag of de Senaat ook instemt.

Analist Charalambos Pissouros van JFD Group meent dat de lancering van het vaccinatieplan op 27 december in de EU ook een reden is voor het marktoptimisme.

De euro/dollar noteerde op 1,2248 Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2215 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2214 op de borden. Het Britse pond sterkte verder aan.

Olie noteerde dinsdag tot 1,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws
 
Het Franse Akka Technologies verloor 1,7 procent. Akka liet maandag nabeurs weten dat het een reorganisatie doorvoert en dat 900 banen op het spel staan. De kosten die hiermee gepaard gaan, zullen nog in 2020 worden geboekt.

De Duitse autobouwer Volkswagen gaat het aandeel oplaadstations flink uitbreiden. In Duitsland heeft Volkswagen nu al meer dan 1.200 oplaadpunten en in 2021 staan er nog eens 750 gepland. Het aandeel daalde 0,9 procent.

De Deense bouwer van windturbines Vestas heeft een nieuwe opdracht in Nederland binnen gehaald. Het gaat hierbij om de levering en installatie van 37 V162-5.6 MW turbines voor het Windplanblauw windmolenpark. Zij vervangen 46 bestaande turbines. Ook presenteerde Vestas een Italiaanse opdracht. Het aandeel noteerde 1,1 procent lager.

AstraZeneca steeg 3,3 procent, aangezien een noodgoedkeuring voor zijn coronavaccin in het VK naar verluidt op handen is. Groen licht in de EU lijkt echter nog wel even te duren, nu er volgens een medewerkers van toezichthouder EMA nog geen aanvraag is ingediend bij de EMA. Dit schreef de Belgische krant Het Nieuwsblad na een interview met Noel Wathion van de medicijnwaakhond.

De Duitse softwaregigant SAP steeg 1,5 procent. Het concern is van plan dochteronderneming Qualtrics naar de Amerikaanse beurs te brengen. Het bedrijf wordt gewaardeerd op meer dan 10 miljard dollar.

De Europese Unie zal nog eens 100 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech aanschaffen. Beide aandelen stegen ruim een half procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.731,00 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.

Wachtwoord vergeten?

Heeft u een vraag? Stel deze en wij beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.