Bel ons Email ons Log In

Wat is een CFD?

Wat is een CFD en wat zijn de risico’s?

CFD staat voor Contracts For Difference. Met een CFD kunt u profiteren van koersdalingen en koesstijgingen van onder andere aandelen, indices, commodity’s en forex zonder dat u bijvoorbeeld het aandeel ook echt in bezit heeft. Een CFD wordt uitgegeven door een bank of een broker en is een niet-gereguleerd product.

Gezien de mogelijkheid tot een forse hefboom worden CFD’s gezien als een speculatief instrument met een hoog risico. Hieronder de belangrijkste risico’s en de mogelijkheden van CFD’s:

  • Hefboomrisico en marginLet op: u heeft de mogelijkheid om met een zeer hoge hefboom te speculeren maar dit hoeft niet. U heeft zelf de keuze welk risico u wenst te nemen. Een hoge hefboom betekent dat u met een laag bedrag het risico loopt en het rendement maakt als u met een groot bedrag zou speculeren. Met een laag bedrag al de mogelijkheid hebben op een enorme winst werkt uiteraard de speculatiedrift en gokken in de hand. De CFD is daarom zeker niet voor iedereen geschikt. Veel particuliere beleggers verkijken zich en verliezen op deze manier geld. Voor deskundige traders geeft de CFD wel mogelijkheden, daarover later meer.
    Zoals bij alle producten is de hefboom (in potentie) het belangrijkste risico, maar dit kan wat ons betreft niet los worden gezien van de margin die wordt aangehouden bij het innemen van de positie. Ondanks de wettelijke beperkingen op deze hefboom voor CFD’s blijven deze fors. We werken het uit in onderstaand voorbeeld:

Je verwacht dat het aandeel ABC gaat stijgen.

  • Het aandeel ABC staat op een koers van € 5,-. Je verwacht een stijging en koopt 1000 CFD’s tegen een koers van € 5,-, totale waarde is dus € 5000,-. Voor een CFD hoef je niet de volledige € 5000,- op de rekening te hebben maar alleen een bescheiden Margin (Borg). Stel dat jouw CFD-broker een margin wenst van 5% dan moet er € 250,- op je rekening staan voor deze positie. In dit geval werk je met een hefboom van 20 (5000/250).
  • Als het aandeel nu 5% stijgt (van 5,00 naar 5,25) dan gaat de waarde van € 250,- naar € 500,-, een verdubbeling (1000 aandelen x 0,25 = € 250,-).
  • Als het aandeel echter 5% daalt (van 5,00 naar 4,75) dan verdampt de gehele margin. U zult in dit proces al een margin call hebben ontvangen. Dit is de vereiste aanvulling van de Margin (borg).

Bovenstaande is daardoor wel heel speculatief waardoor de CFD een minder goed imago heeft opgebouwd. Echter, zoals hierboven gemeld: U kunt ook gewoon een 100% margin aanhouden. In ons voorbeeld heeft u dan gewoon € 5.000,- op de rekening en beweegt uw saldo zoals het aandeel ABC beweegt.

  • Broker risico

De CFD wordt uitgegeven door de broker en u handelt in 99% van de gevallen ook tegen de broker. Zij zijn market maker of liquiditeitsverschaffer. Met andere woorden: U koopt een CFD en de broker verkoopt deze aan u. De broker heeft daardoor belang bij een verlies van u want dat is de winst voor de broker. Deze structuur is niet altijd het geval maar zeker als brokers een enorme hefboom aanbieden en veel reclame maken voor de particuliere belegger, dan is dit risico zeker aanwezig. Het is daardoor wederom van groot belang dat u met een goede broker werkt. Een broker kan namelijk ook direct de posities afdekken of gebruik maken van een grote liquiditeit van andere verschaffers. In dat geval heeft de broker geen tegengesteld belang.

Het risico van de margin/hefboom kunt u dus zelf managen. Het risico van de broker moet u inschatten aan de hand van onderzoek.

  • Waarom zou ik kiezen voor een CFD?

Indien u dus met een laag bedrag wenst te speculeren dan is de CFD uitermate geschikt.
Daarbij en bovendien is het met de CFD mogelijk om uw portefeuille perfect te spreiden.
Een contract is vaak laag in waarde waardoor u een enigszins bescheiden portefeuille heel goed kunt managen. CFD-brokers bieden vaak ook veel interessante tradingtools waardoor u op een geavanceerde manier kunt traden en uw portefeuille kunt beheren.

Het belangrijkste is: informeer uzelf goed voordat u gaat beleggen en helemaal als u gaat beleggen/speculeren met een forse hefboom. Te weinig tijd, te weinig kennis, te weinig liquiditeit… Allemaal factoren die een rol kunnen spelen bij het uiteindelijke resultaat. Aanbieders van CFD’s moeten niet voor niets melden dat het merendeel van iedereen die posities inneemt met CFD’s verlies maakt.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.

Wachtwoord vergeten?

Heeft u een vraag? Stel deze en wij beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.